Nick Faken van Kruim in Gouda
Nick Faken van Kruim in Gouda

Flexwerkers in de horeca wel of niet voor verzuim verzekeren?

Horeca • Zieke werknemerEerste versie: 1 november 2020
Ben je verplicht om (al) je flexwerkers mee te verzekeren als je kiest voor een verzuimverzekering? Veel werknemers in de horeca hebben een flexibel contract. Denk bijvoorbeeld aan studenten in de bediening of een afwasser op oproepbasis. Gelden voor hen dezelfde regels rondom ziekteverzuim als voor je vaste personeel? In dit artikel lees je wat de regels zijn rond flexwerkers en verzuim.

Wat is een flexwerker?

Een flexwerker is een medewerker met een flexibel arbeidscontract. In tegenstelling tot een vast contract met vaste uren, is er bij een flexibel contract sprake van flexibiliteit in het aantal uren dat wordt gewerkt en de duur van het contract. Onder werknemers met een flexibel dienstverband vallen bijvoorbeeld:

  • Oproep-/invalkrachten
  • Uitzendkrachten
  • Seizoenkrachten
  • zzp’ers
  • Werknemers met een vast dienstverband zonder vaste uren
  • Werknemers met een tijdelijk dienstverband zonder vaste uren

Flexwerkers in de horeca

In de horeca wordt veel gewerkt met flexwerkers. Inmiddels werken er in Nederland zelfs meer medewerkers in de horeca met een flexibel contact dan met een vast contract. Reden hiervoor is dat de arbeidsuren in de horeca vaak afhankelijk zijn van externe omstandigheden. Denk aan weersomstandigheden (bij het werken op een terras), pieken in drukte en wisselende data van evenementen (zoals een festival of een congres). 

De horeca cao spreekt over de volgende flexwerkers:

  • Vakkrachten
  • Seizoenkrachten
  • Invalkrachten-nuluren

Volgens de modelovereenkomsten van de KHN  valt een invalkracht-nuluren in de horeca altijd onder de definitie oproepkracht. Voor vakkrachten en seizoenkrachten heb je de keuze: een vast contract of een oproepcontract. 

Let op: sinds de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) sinds 1 januari 2020, is het werken met oproepcontracten financieel minder aantrekkelijk. Zo betaal je voor oproepkrachten 5% meer WW-premie dan voor personeel met een vast contract. Ook zijn er extra regels voor het nuluren en het min-maxcontract.

Ben ik verplicht om mijn flexwerkers te verzekeren op mijn verzuimverzekering?

Kies je voor een verzuimverzekering, dan eisen de meeste verzekeraars dat je alle werknemers verzekert, ook flexwerkers zoals oproep/invalkrachten. Bij ons is dat een keuze. Wij kijken naar het contract dat je met je medewerkers hebt afgesloten. Heb je een oproepcontract afgesloten, dan kun je ervoor kiezen om deze medewerkers niet op te nemen in de verzuimverzekering.

Een oproepkracht (personeel met een oproepcontract) is een werknemer met:

  • Een nulurencontract
  • Een min-maxcontract
  • Een oproepcontract met voorovereenkomst

Voordelen en nadelen meeverzekeren flexibel horecapersoneel

Of je je oproep-/invalkrachten wilt verzekeren hangt af van het financiële kostenplaatje. Welke contracten bied je aan, betaal je zelf het loon door bij ziekte of ben je liever financieel gedekt? Het kan lonen om je oproep-/invalkrachten te verzekeren. Zo kom je als bedrijf met veel oproep-/invalkrachten bijvoorbeeld niet voor grote onverwachte uitgaven te staan als een aantal van hen ziek wordt. Bovendien zijn oproep-/invalkrachten vaak jong en hebben zij een relatief laag salaris. Hierdoor is de premie voor hen lager dan die voor vaste werknemers.

Wil je je verzekeren, maar denk je erover om je oproepkrachten uit te sluiten? Kijk dan goed naar het soort contract dat je aanbiedt en welke verplichtingen daarbij horen. Laat je altijd goed adviseren. Een onafhankelijk adviseur helpt je daarbij. Die kijkt samen met je naar het personeelsbestand. Hoeveel oproepkrachten heb je? Wat zijn je financiële middelen? En hoeveel risico wil je nemen? Zo krijg je scherp wat slim is om te doen.

Regels rondom verzuim van flexwerkers

Voor elk contract gelden andere verplichtingen. Zo betaal je een vast personeelslid twee jaar door bij ziekte, volgens de horeca-cao is dat het eerste jaar 95% en het tweede jaar 75%. Voor oproepkrachten zijn er verschillende soorten contracten (zie hierboven: nuluren, min-max en contract met voorovereenkomst). Per contractvorm kunnen de regels over loondoorbetaling bij ziekte verschillen.

Regels rondom ziekte flexwerker buiten oproepperiode


Wordt je medewerker buiten de oproepperiode ziek, dan hoef je geen loon door te betalen. Wel ben je verantwoordelijk voor de re-integratie van je medewerker. Alle werknemers moeten altijd worden aangemeld bij een arbodienst. Als je je werknemer onvoldoende begeleidt bij de ziekte, kan het UWV je hiervoor een loonsanctie geven.

Lees meer over zieke werknemers

Flexibel horecapersoneel en een verzuimverzekering: laat je adviseren

Twijfel je nog over het al dan niet meeverzekeren van flexwerkers op je verzuimverzekering? Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur. Samen kijk je naar je personeelsbestand, contracten en financiële situatie. Op basis daarvan maak je een weloverwogen besluit.